Rólunk

A népi kollégiumi mozgalom a második világháború utáni újrakezdés fontos része volt. Pedagógiai modellértéke, társadalmi mobilitásban játszott szerepe és a volt kollégisták – az 56-os forradalom előkészítésében különösen hangsúlyos - közéleti szereplése a mozgalom rövid fennállása alatt és után is heves, érzelmektől fűtött vitákat váltott ki. A rendszerváltás óta a Nékosz története és hagyománya szinte teljesen kiesett a történészek és a szélesebb közvélemény látóköréből.

A nekosz.hu honlapot azért hoztuk létre, hogy a kollégiumi mozgalom történetének, társadalmi, politikai, és kulturális utóhatásának dokumentumait összegyűjtsük és nyilvánossá tegyük, valamint a mozgalomról máig élő romantikus vagy ellenséges mítoszokat a történet- és társadalomtudományok eszközeivel vizsgáljuk. Kezdeményezésünkkel a korszak kutatóinak és a még köztünk élő volt népi kollégistáknak és hozzátartozóiknak szeretnénk fórumot biztosítani.

A NÉKOSZ történetére vonatkozó dokumentumokat, anyagokat, a honlappal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítéseket a nekosz.website@gmail.com címre várjuk.

 

Szapor Judit (McGill University, Montréal)